Kompisar från rymden.

Jag tycker om att träffa astronauter. Det är en speciell känsla att lyssna på en person som rest ute i rymden. Får man dessutom skaka hand och ställa frågor till astronauten är lyckan total.

Bild: Christer Fuglesang har bara varit ute i rymden två gånger. Här berättar han på Rymdforum 2009 om sin andra färd till den internationella rymdstationen.

När vår svenske astronaut Christer Fuglesang var ny, dvs något år efter att han uttagits som astronaut av ESA, höll han ett föredrag på Cosmonova i Stockholm. Efter föredraget var vi en liten skara som köade för att få hans autograf på ett foto av honom. Han tyckte att han kände igen mitt namn och förväxlade mig således med någon han var bekant med, så man skulle kunna säga att jag var kompis med Christer Fuglesang under några sekunder.

Flera år senare lyssnade jag på f.d. USA-astronauten Chang Diaz när han besökte Tekniska Högskolan i Stockholm och berättade om sitt projekt för att skapa en ny typ av motor för att möjliggöra snabbare färder i solsystemet. Jag fick hans autograf också och sa att jag träffat Fuglesang. ”Oh, do you know him”, sa Chang. ”He is one of my best friends.” För ett ögonblick kände jag mig som om jag var en i gänget. Mina vänner astronauterna.

Christer Fuglesang kanske känner igen mig vid det här laget. Jag antastade honom i Kungsträdgården när han pratat där efter sin första rymdfärd och jag bad då att få en autograf till på samma fotografi.

Efter sin andra rymdfärd deltog han i rymdkonferensen Rymdforum 2009 och då dök jag upp där och blev fotograferad tillsammans med honom. Efter det flyttade han utomlands.

Höjdpunkten vad gäller astronautmöten kom 2011 när jag fick träffa Charles Duke, en veteran från månlandningarna. Vi var fem journalister som kunde hålla en mycket personlig, lågmäld presskonferens med den här mannen, nu 76 år, en av endast tolv människor som landat på månen.

Mitt möte med Charles Duke finns dokumenterat på mina rymdmuseum-sidor på www.arielspace.se

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s