”Min pappa hittade den där planeten, den heter Pluto”

”Look, my daddy discovered that planet!”

Rymdsonden New Horizons inleder nu The Late Cruise, den sista tredjedelen av färden. Barnen till Plutos upptäckare Clyde Tombaugh är inbjudna till NASA när sonden passerar dvärgplaneten år 2015. Den här rapporten har jag översatt från tidningen Space News.

19 januari 2006 lyfte en raket med den amerikanska sonden New Horizons och slungade iväg den mot planeten Pluto. (Senare samma år beslöt världens astronomer att ändra definitionen på vad som skulle anses vara en planet, Pluto skulle nu kallas dvärgplanet, se faktauppgifter senare i denna text.)

I januari i år hade sonden färdats i sex år. Forskarna som ingår i projektet börjar nu bli rätt så förväntansfulla: nu återstår endast tre år. De kallar den återstående sträckan för ”The Late Cruise”. I juli 2015 förväntas New Horizons passera Pluto på ett avstånd av 9.600 km. Sonden ska då även studera dvärgplanetens fyra månar: Charon, Nix, Hydra och s/2011 P1 med sju olika instrument.

Under de senaste decennierna har astronomerna upptäckt fler och fler ”föremål” i rymden utanför de stora planeternas banor. Långt där ute finns kometer, asteroider och planeter. Man insåg att Pluto hade mer gemensamt med dessa himlakroppar än med de inre planeterna. Regionen där ute har erhållit namnet Kuiper Belt. Efter att New Horizons passerat Pluto hoppas man att den ska kunna studera fler objekt i Kuiper Belt.

Sonden rör sig med en hastighet av 55.000 km i timmen i förhållande till solen vilket gör den till den hittills snabbaste farkosten konstruerad av människor. I januari väckte forskarna upp New Horizons ur sitt viloläge och genomförde ett flertal tester.

Clyde Tombaughs familj deltar i projektet.

Det finns en djupt gripande mänsklig dimension i berättelsen om rymdsonden New Horizon. Pluto upptäcktes 1930 av astronomen Clyde Tombaugh. Han avled 1997, men hans änka följde intresserat projektet New Horizons och blev vän med forskarna. Patsy Tombaugh dog i januari i år 99 år gammal. ”Hon var en underbar person, ”säger projektledaren Alan Stern. ”Det var sorgligt att hon avled utan att få se hur den planet som hennes man upptäckte såg ut på nära håll.” Men Tombaughs båda barn, Annette och Alden, är inbjudna att närvara i kontrollcentralen när sonden i juli 2015 passerar som närmast Pluto.

(Ett citat från Wikipedia: Pluto räknades från upptäckten 1930 fram till 2006 som den nionde och yttersta planeten i solsystemet. Sedan dussintals liknande småplaneter upptäckts bortom Pluto, däribland Eris som är större än Pluto, beslutade Internationella astronomiska unionen den 24 augusti 2006 att Pluto inte uppfyller kraven för att få kallas planet och istället ska klassificeras som en dvärgplanet.)

Om du vill läsa mer om New Horizons vill jag rekommendera bloggen www.rymdsond.blogspot.com

Samt naturligtvis NASA:s egen webb: www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

Det här inlägget postades i Rymden, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s