517 månstenar är försvunna från NASA!

Internrevision hos NASA visar att hundratals av de stenprover som astronauter hemförde från Månen i början av 70-talet är försvunna.

Den amerikanska tidningen Space News berättar att NASA:s avdelning för internrevision 8 december 2011 publicerade en rapport efter att man kontrollerat om alla stenar som fördes till Jorden av Apollo-astronauterna fanns bevarade. Man hade reviderat Johnsson Space Center som har ansvar för utlåning till forskare, muséer osv. Revisionen visade att listan över månprover upptog vissa stenar som inte längre fanns hos myndigheten och inte någon annanstans heller.

Man reviderade också 59 av de forskare som under årens lopp erhållit prover för forskning. 11 av forskarna, vilket utgör 19 %, saknade delar av provet, dvs kunde inte redogöra för var alla stenar fanns.

Några av de forskare som lånat månstenar hade dött, gått i pension eller bytt jobb utan att stenarna lämnades tillbaka till NASA. Det värsta exemplet var en forskare som lånat månprover för 35 år sedan och där revisionen visade att han inte hade utfört någon som helst forskning.

Åren 1969-72 landade sex Apollo-farkoster på Månen och 12 astronauter vandrade på månens yta. De förde med sig 382 kg sten och damm hem till Jorden. Redan från allra första början började månmaterial försvinna från NASA. Man antar att några av stenarna helt enkelt blivit stulna, medan andra lånats ut och aldrig återlämnats. 2002 stals 218 månstenar och meteoriter från en forskare men återfanns senare.

Enligt artikeln i Space News är det en avdelning hos Johnsson Space Center (som är ett av NASA:s forskningscentra) med det svåra namnet Astromaterials Acquisition and Curation Office som ansvarar för utlåning av prover till forskare, muséer, myndigheter osv. Curation Office förfogar över 140.000 månstenar, 18.000 meteoriter och 5.000 prover från kometer, kosmiskt stoft och solvinden, (Solvinden!!! Vad är det för prover???) Just nu är 26.000 ex av dessa rymdföremål utlånade.

Internrevisionen kräver att NASA skärper sina rutiner för att förhindra att månstenar försvinner. En talesman för NASA säger att organisationen ska omarbeta sina rutiner med utgångspunkt från kritiken.

”Vi planerar att vara klara med uppdateringen av rutinerna om nio månader”, säger NASA:s talesman.  Det känns lugnande.

Det här inlägget postades i Rymden, Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s