Christer Fuglesang

Vår svenske astronaut – en hyllning i bilder.

En av personerna på bilden har rest i rymden – gissa vem.

Jag har följt Christer Fuglesangs karriär i media sedan han blev vald till astronaut år 1992. Vid några tillfällen har jag lyssnat på föredrag han hållit och jag har växlat några ord med honom i samband med autografskrivande. Det gör mig ju inte till någon nära vän till honom – bara nästan.

Han flög två gånger med rymdfärjan till rymdstationen, första gången år 2006. Han har skrivit en bok om den första rymdfärden: ”13 dagar i rymden efter 14 år på jorden”. Jag läser den just nu, år 2012, för första gången, och kände att jag ville göra en sorts hyllning till honom med hjälp av ett antal bilder, bland annat några foton jag själv tagit på honom på diverse rymdkonferenser.

Här ser ni en tidningsartikel från 1992. Fuglesang har nyss blivit uttagen av ESA till astronaut. Han förstår inte att han ska resa med en raket utan tror att han förväntas hoppa ut i rymden.  

Något år efter att han blev astronaut höll han ett föredrag på IMAX-biografen Cosmonova i Stockholm. Det var lätt att få hans autograf, det var inte så många som trodde på en svensk rymdfärd. En komisk incident när han skrev autografen var att han  fick för sig att han träffat mig förut. Det kändes som om vi var gamla vänner! Många år senare, efter den första rymdfärden, lyckades jag förmå honom att skriva sin autograf igen på samma foto när han hållit föredrag i Kungsträdgården.

Under de första 14 åren efter att han erhållit jobbet som astronaut tyckte nog Fuglesang att det var jobbigt att press och allmänhet tvivlade på att han någonsin skulle få resa ut i rymden.

Efter den första rymdfärden: Hyllad som  en hjälte av en människomassa på  järnvägsstationen i Stockholm.

Bilder från rymdkonferensen Rymdforum 2009 i Stockholm:

Paneldebatt med kända rymdprofiler.

Christer Fuglesang lyssnar uppmärksamt på en beundrare.

…och så uppnådde jag till slut den högsta lyckan. Att bli fotograferad tillsammans med den svenske astronauten Christer Fuglesang. 

Bilden föreställer från vänster till höger: Rymdjournalisten Ariel Borenstein, rymdläraren Kjell Lundgren och astronauten Christer Fuglesang. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s